Voicemaster Pro Troubleshooting guide

No LEDs illuminate


• Is the POWER switched on?

• Is the correct mains voltage being used for your unit? If not, the fuse may blow, requiring the correct fuse to be refitted. (Click here to find the fuse rating for your unit.)

No output when using one of the MIC INPUTS


• Is the power switched on?

• Is the LINE switch on the front panel switched out?

• Are the INPUT and OUTPUT LEVELS set correctly?

• For microphones that require phantom power, is the +48V switch engaged? (If you are unsure whether your microphone requires phantom power, check the user guide for your microphone.)

• Is something connected to the Instrument input? (This overrides the mic input.)

• Are headphones connected? (These mute the monitor outputs – see Latency free monitoring in the GENERIC SETUP)

• Is there something connected to insert return?

• Is the Optical Expander activated?

No output when using the LINE INPUT


• Is the power switched on?

• Is the LINE switch on the front panel switched in?

• Are the INPUT and OUTPUT LEVELS set correctly?

• Are headphones connected? (These mute the monitor outputs – see Latency free monitoring in the GENERIC SETUP)

• Is there something connected to insert return?

• Is the Optical Expander activated?

No output when using the INSTRUMENT INPUT


• Is the power switched on?

• Are the INPUT and OUTPUT LEVELS set correctly?

• Are headphones connected? (These mute the monitor outputs – see Latency free monitoring in the GENERIC SETUP)

• Is there something connected to insert return?

• Is the Optical Expander activated?

The OPTICAL EXPANDER is not working


• Is the expander section’s IN switch engaged?

• Is the EXPANDER threshold set correctly? If set too low, the input level may not reach the threshold at which the expander activates.(See user manual)

The VINTAGE HARMONICS are not working


• Is the Vintage Harmonics section’s IN switch engaged?

• Are the threshold levels set correctly with respect to the level of the signal? If the level of the signal is high (for example if the ‘POST COMP’ button is pressed and the compressor’s makeup gain is turned up) and the thresholds are set too low, then the frequency bands will not drop below the threshold.

The OPTICAL COMPRESSOR is not working


• Is the compressor section’s IN switch engaged?

• Is the LEVEL set correctly? If set too low, the signal level may not be high enough to activate the compressor.

• Are the COMPRESSION controls set correctly? If threshold is too high, the input may not reach the level at which compression starts. (See user manual.)

The VOICE OPTIMISED EQ is not working


• Is the EQ section’s IN switch engaged?

• Are the selected dials set to adjust frequencies that are present in the signal?

No word clock lock


• Is your external word clock source transmitting word clock?

• Is the sample frequency set to match that of the word clock-transmitting device?

• Is an external word clock cable needed and, if so, is it connected? (See clocking regulations in the GENERIC SETUP)

No output from the digital output option


• Is the sample frequency set correctly?

• Is the receiving device set to receive at 24 bit?

• Is the receiving device set to external sync? (See DIGITAL in GENERIC SETUP)

• Is the signal format set correctly, Pro or Consumer, set with jumper J2? (See Platinum A/D card Jumpers section in GENERIC SETUP)

Digital Card seems to clip before reaching 0dBFS


• Have the jumpers been removed from the A/D card? (See A/D card installation for more details)